Thursday, 7 March 2013

Bol Renverse - Upside Down Bowl - Do Gory Nogami


 Today I would like to present dish with WOW factor. It is super easy, super fast, super tasty and if u wanna make and impression on your friends or family that proposition is perfect. For 4 people.

  • 4 chicken breast or thigh  fillets (cut in to thin stripes)
  • 4 portion of cooked basmati rice
  • few button mushrooms (peeled and cut into 6 pieces) or shitake (soaked in warm water and sliced)
  • 2-3 carrots (peeled and sliced )
  • bunch of pak-choi (sliced)
  • 1 red onion (or 2 shallots cut into half and again into quarters)
  • if u're lazy just buy fresh Chinese veg mix instead of veg above
  • 1-2 tbsp corn flower mixed with glass water ( I don't have, used potato starch)
  • 1 tsp ginger-garlic paste
  • 1-2 tbsp light soy sauce
  • 1-2 tbsp oyster sauce
  • salt and pepper to taste
  • 4 eggs
  • oil
  1. Season the chicken with soy sauce, pepper, ginger-garlic paste and set aside for 10 min.
  2. On the hot wok (or other pan) add oil and stir-fry carrots (till little bit brownish) - set aside, mushrooms (until cooked) - set aside, pak choi - set aside.
  3. If you chinese mix instead stir-fry all together and set aside.
  4. Now use the same pan and add chicken, stir-fry, after few minutes add onions and let it cook for until chicken is done and onions still crispy.
  5. Over the chicken pour glass of water mixed with flour and oyster sauce. Cook until the sauce starts thicken, make the fire small, add vegetables and let it boil (if u not let it boil for few second you feel very strong flour taste)
  6. On small flat pan fry the eggs (each separately), you can add some salt and chive if u like.
  7. Put the egg into a bowl, then chicken and veg mixture (half bowl) and then rice. Squeeze gently. Cover with flat plate, turn over, remove the bowl gently. 
Bon Apetite !





POLSKA WERSJA

To super przepis z Mauritiusa, ma wow faktor i jest idealny jesli chcesz wizualnie i smakowo zaskoczyc przyjaciol czy rodzine...

Potrzebujesz (i tu podaje proporcje na 4 osoby na ''oko'':
  • 4 piersi z kurczaka (lub filety z udek 6-8 - pokrojone w cienkie paski)
  • ugotowany ryz (ja uzywam basmati)
  • 0,5 kg pieczarek (obrane i pokrojone na 6 czescie lub kilka grzybow chinskich, nasaczonych w cieplej wodzie do miekkosci i pokrojonych w paski)
  • 2-3 marchewki (obrane i pokrojone w cienkie plasterki) 
  • 1-2 duze cebule (pokrojone w piorka - moze byc czerwona)
  • swieza (nie mrozona) mieszkanka chinska (jesli trudno dostac mozesz uzyc swiezych warzyw pokrojonych w paski np. papryka czerwona, cos twardego jak kapusta, mini kolby kukurydzy, cos zielonego jak por, zielona fasolka, 
  • babmus z puszki, kielki
  • 2-3 zabki czosnku (posiekane lub zmiazdzone)
  • 1 cm imbiru (obrac i posiekac)
  • 1-2 lyzki jansego sosu sojowego 
  • 1-2 lyzki sosu ostrygowego (jesli dostepny)
  • sol i pieprz do smaku
  • oliwa do smazenia 
  • 2 lyzki maki kukurydzianej (ja nie mam, uzywam ziemniaczanej)
  • 0,5-1 szklanka wody
  • 4 jaja

  1. Przypraw kurczaka, pieprzem, sosem sojowym (ilosc wg uznania), czosnkiem i imbirem, pozostaw na 10 minut
  2. Na patelni rozgrzej 1 lyzke oliwy i na  duzym ogniu podsmaz warzywa (nie za dlugo, maja nadal byc chrupiace i poltwarde). Przeloz do miski
  3. Na tej samej patelni podsmaz kurczaka na duzym ogniu.
  4. W miedzy czasie wymieszaj make z woda, dodaj sos ostrygowy i sojowy.
  5. Do usmazonego kurczaka wlej miksture i doprowadz do wrzenia. Jesli sos jest zbyt gesty dodaj wiecej wody i przypraw jesli smak sie pogorszyl (zagotowanie sosu jest niezbedne aby pozbyc sie smaku maki)
  6. Dodaj warzywa, polacz wszystko i gotowe.
  7. W misce roztrzep jedno jajo z sola i pieprzem (mozesz dodac szczypiorku dla koloru), usmaz na masle (jak omlet - bez mieszania). Kazde kolejne jajko w ten sam sposob)
  8. Teraz potrzebna jest miseczka. Na jej dnie kaldziemy omlet, nastepnie nakladamy mieso i warzywa w sosie (do ok. polowy wysokosci) i reszte zapleniamy ryzem dociskajac lekko. Ryz moze wychodzic poza miseczke bo teraz trzeba ja przykryc talerzem na ktorym bedzie serwowana potrawa. Obracamy do gory nogami, zdejmujemy powoli miseczke i gotowe do spozycia
SMACZNEGO !!!

p.s. czekam na komentarze jak Wam wyszlo











No comments:

Post a Comment